Hur man spolar ett avlopp

Första gången man får stopp i en vask så kan det vara väldigt krävande.

Det behöver inte alltid vara kladdigt, smutsigt och arbetsamt att få loss ett stopp, det finns lite alternativ om hur du kan göra.

För att undvika stopp i handfat så kan man sätta upp ett underhållsschema där man regelbundet ser till så att man inte får stopp fler gånger.

När man väl har fått ett stopp så är det väldigt tidskrävande och ibland lyckas man inte alls att få loss det själv om man har otur, då anlitar man ett företag som arbetar med att spola avlopp.

När väl stoppet är åtgärdat så får man börja tänka på vad man spolar ner i avloppet.
Saker som kaffesump, matlagningsfett och hårstrån är sånt som vanligtvis hamnar i avloppet fast det inte ska ner där. Det är dessa tre saker som tillsammans kan orsaka rejäla stopp i avlopp.

Man kan med jämna mellanrum hälla ner en stor gryta med kokande vatten i avloppet tillsammans med en deciliter diskmedel, detta drar med det mesta av fettet som satt sig i rören. Man häller då inte hela mängden vatten på en gång utan man tar en rejäl skvätt åt gången så rören hinner värmas upp.
Detta kan man göra en gång varannan vecka och det går snabbt.

Två till tre gånger om året kan man använda bakpulver och vinäger tillsammans med varmt vatten.
Ta då en deciliter bakpulver och en deciliter vinäger som du häller i avloppet i samband med det varma vattnet. Detta tar bort eventuella lukter och rensar bort bakterier, du kan med fördel göra detta oftare så fort du känner dålig lukt från avloppet.

Undvik starka kemikalier som löser upp proppar eftersom det gör mer skada än nytta, det är alltid bäst att spola bort ett stopp eller avlägsna det mekaniskt.