Vad för fördelar får du av ett shingeltak?

Du står i valet att byta tak eller bygga ett nytt tak och undrar om shingeltak är ett bra val?

Ett shingeltak är en utvecklad och förbättrad variant av papptak.
När man får taket levererat så kommer det i ark på pallar som är uppbyggda i flera lager, det översta lagret är stenkross som ger ytan ett bra skydd och tålighet.

Arken har flikar som man använder för att sätta in dom i varandra när man monterat taket, många takläggare Stockholm rekommenderar denna sortens material när man behöver ett lätt tak som inte tynger ner den bärande  konstruktionen så mycket.

Andra material som med är populära är bland annat betongtak som  har väldigt trevliga egenskaper tillsammans med ett lågt pris. Betongplattor börjar bli ett alternativ som många väljer då det är snyggt och hållbart.

En nackdel med betong är att det är rätt tungt och att det behöver regelbunden översyn där man behöver måla och behandla bort alger.

Många väljer dock tegel eftersom det är det materialet som har bäst rykte om sig.

Varför är tegel då pass bra?

För det första så är det ett naturmaterial vilket innebär att det inte drar så mycket resurser för att tillverka, lera grävs upp och formas för att sedan brännas.
Ett väl lagt tegeltak kan hålla i hundra år om man sköter om det och ser till så att det inte läcker in.

Tyvärr så väger både betong och tegel rätt mycket där betong väger mest.
Ett Shingeltak väger väldigt lite och är en bra ersättare om man behöver reducera vikten på takstolarna.

Ett annat alternativ är plåttak som med väger lite och kräver lite underhåll, en duktig plåtslagare som monterar plåttak kan få till riktigt snygga detaljer som man bara kan få fram med ett plåttak.
Dessa tak är naturligt brandsäkra.